Home   Grijanje bazena

Grijanje bazena

Besplatno grijanje i uživanje

Imati bazen u vlasništvu pruža veliku mogućnost zabave i zadovoljstva. No kupanje u hladnoj vodi ili čekanje da se voda ugrije direktnim sunčevim zračenjem Vaš bazen pretvara u ne baš atraktivno mjesto boravka bez obzira radi li se o običnom nadzemnom bazenu ili atraktivnom bazenu ukopanom u zemlji. Bazeni koji su djelomično zasjenjeni, koji se koriste u terapeutske svrhe ili se koriste izuzetno puno da pokrivanje nije moguće potrebno je aktivno dogrijavati.

Grijanje bazena solarnom energijom je izuzetno atraktivna investicija kako zbog vrlo kratkog povrata investicije (oko dvije godine) tako i zbog produljenja vašu sezonu korištenja bazena od travnja do studenog.

Pored toga solarna energija Vam omogućava

  • besplatnu energiju – Vaš bazen možete grijati i do 30°C
  • energetsku neovisnost – štiti Vas od povećanja cijene energenata u budućnosti
  • pouzdan učinak – garancija na naše sustave je 10 godina, no sustavi traju i do 20 godina
  • nema zagađenja – sunčeva energija ne zagađuje okoliš i ne doprinosi globalnom zatopljenju

 

Postoje dva osnovna načina grijanja bazena:

  • grijanje direktnim strujanjem – voda iz bazena direktno struji kroz same panela napravljene od polipropilena, visokokvalitetnog materijala otpornog na UV zrake ostale te ostale vanjske atmosferske uvjete (vjetar, kiša, smrzavanje). Ukoliko trebate samo grijanje bazena u periodu od svibnja do listopada ovo je sustav koji svakako treba preferirati.

ss

Princip rada – ukoliko je temperatura solarnog apsorbera veća od vode u bazenu voda se preusmjeruje u solarni apsorber gdje se dogrijava. Ukoliko nema dovoljno sunca automatski se uključuje dodatno dogrijavanja putem plinskog bojlera ili toplinske pumpe.

Hybrid Heater Schematic2_ch

  • grijanje putem bazenskog izmjenjivača tj. indirektno grijanje – u ovom slučaju ravni ili vakuumski kolektori zagrijavaju solarnu tekućinu koja preko bazenskog izmjenjivača topline predaje toplinu bazenskoj vodi. Ovakvi sustavi koriste se kad je sunčeva energija koristi za grijanje potrošne tople vode i dogrijavanje prostora zimi. Ovo je idealna situacija kada sunčevu energiju zimi koristimo za grijanje prostora a ljeti kada imama znatan višak sunčeve topline (zbog veće kolektorske površine) koristimo za grijanje bazena. Na taj način idealno je riješeno pregrijavanje solarnog sustava uz optimalno iskorištavanje sunčeve energije.

bazpreuenski izmjenjivac          sss

Princip rada – voda iz bazena prolazi kroz prvi izmjenjivač te ukoliko je temperatura solarnog kolektora  veća od vode u bazenu voda uključuje se pumpa iz solarnog kruga koja dogrijava vodu. Ukoliko nema dovoljno sunčeve energije automatski se uključuje dodatno dogrijavanja putem plinskog bojlera ili toplinske pumpe.

pool-schematic_ch